Piery s kuřincama z Kelčan u Hodonína
Recept od naší posluchačky Zdeňky Něničkové.
Suroviny na těsto:
250 ml mléka
trocha cukru
špetka soli
1/2 balíčku kvasnic
250 g hrubé mouky
Na náplň:
250 g tvarohu
2 lžíce povidel
Na ozdobení:
mák s cukrem
rozpuštěné máslo
Postup:
1. Do mísy dáme vlažné mléko, špetku soli, cukru a přidáme kvasnice. Až to trochu nakyne, přidáme mouku a vypracujeme těsto (vláčné a hladké).
2. Posypeme moukou a pod utěrkou necháme 45 minut kynout.
3. Na vál pak lžičkou klademe kousky těsta a děláme z nich placičky. Poté dáváme náplň, zamotáme a vložíme do vřící vody na přibližně 5 minut.
4. Ozdobíme mákem s cukrem a zalijeme máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.