Pikantní papriková omáčka
Základ téhle omáčky je bez masa, aby si ji mohli připravit i ti, kteří ho v jídelníčku nemusejí mít pravidelně. To ale samozřejmě neznamená, že si do ní nemůžeme třeba vepřové nudličky přidat podle vlastní chuti.
Budete potřebovat:
2 cibule
4 papriky různých barev
2 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
2,5 lžičky sladké mleté papriky
1,5 lžičky pálivé mleté papriky
3 lžíce rajského protlaku
450 ml vývaru
citrónová šťáva
2 lžičky medu
sůl, pepř
Postup:
1. Cibule nakrájíme na proužky, papriky na menší proužky.
2. Cibuli opékáme na oleji asi 5 minut, pak přidáme papriku a ještě krátce orestujeme.
3. Poté dochutíme prolisovaným česnekem a přimícháme mouku a obě mleté papriky.
4. Promícháme a přidáme rajský protlak.
5. Pak přidáme vývar, sůl a pepř. Necháme probublávat asi 20 minut.
6. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou a medem a částečně rozmixujeme tyčovým mixérem.
7. Podáváme s rýží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.