Pivní boží milosti
K fašanku smažené dobroty jednoduše patří a u Boženy Světlíkové z Hroznové Lhoty si je nedovedou představit bez tradičních božích milostí. Paní Božena je připravuje podle receptu své maminky, která do těsta přidávala pivo. Masopustní úterý letos připadá na 28. února, takže v tento den také fašankové období končí.
Budete potřebovat:
1. těsto:
½ hrnku mléka
½ hrnku piva
4 žloutky
špetka soli
500 g hladké mouky
2. těsto:
200 g hladké mouky
200 g tuku
Postup:
1. Ručně, anebo v robotu vypracujeme první těsto.
2. Zpracováváme ho tak dlouho, dokud nezačne dělat bublinky.
3. Zpracujeme druhé těsto.
4. Obě těsta zpracujeme a popřekládáme tak jako lístkové těsto a nejméně dvakrát převálíme.
5. Necháme odpočinout.
6. Pak rozválíme a rádýlkem vyřezáváme čtverečky nebo obdélníčky, které ještě uprostřed třikrát příčně nakrojíme.
7. Před smažením tvary zlehka roztáhneme.
8. Smažíme dorůžova a klademe na papírové ubrousky.
9. Vychladlé pocukrujeme a posypeme vanilkovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.