Plesné tašky

Vyzkoušejte recept od naší posluchačky Anny Režňákové z Valtic. Jde o specialitu z nedalekého Hlohovce, kde se prý jí k fazolové polévce. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budeme potřebovat:
800 g den předem uvařených oloupaných brambor
100 g krupice
200 g hrubé mouky
1-2 vejce
lžičku až dvě octa
sůl
sádlo na promaštění

Postup:
1. Suroviny zpracujeme v těsto, které potom rozdělíme na menší dílky.

2. Rozválíme asi na půl centimetru silný plát a hodně promastíme rozpuštěnými sádlem. Posolíme a posypeme hrubou krupicí.

3. Smotáme do závinu a rozkrajujeme asi na deseticentimetrové dílky, které pomažeme sádlem a klademe na důkladně vymazaný plech.

4. Pečeme na 190 stupňů asi půl hodiny dokřupava.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.