Plněné koblihy

Netradiční recept na koblihy, které jsou výborné, nejsou mastné a velmi netradičně jsou plněné mákem. Recept poslala posluchačka ze Svatoslavi.

Budete potřebovat:

těsto:
250 ml mléka
50 g kvasnic
50 g másla
50 g cukru
menší kávová lžička soli
1 polévková lžíce rumu
4 žloutky
asi 500 g hladké výběrové mouky (nebo extra speciál)

náplň:
hustá marmeláda
mák
mléko
cukr

Postup:

1. Do kastrolku dáme větší část mléka, trochu zahřejeme a rozpustíme v něm máslo.

2. Do zbylé menší části mléka (kterou jsme předem trochu ohřáli) dáme cukr a rozdrobené kvasnice.

3. Mléko s rozpuštěným máslem přelijeme do mísy, přidáme vše ostatní a vypracujeme klasické kynuté těsto (jako na koláče).

4. Zatím si můžeme připravit náplň z máku: jemně namletý mák s cukrem spaříme horkým mlékem (hmota nesmí být řídká).

5. Po vykynutí vykrajujeme lžící kousky těsta na vál.

6. Některé naplníme mákem, zabalíme do tvaru oválku, jiné naplníme hustou marmeládou a zabalíme dokulata jako nadívané koláče a některé můžeme nechat prázdné a uvnitř udělat otvor.

7. Necháme vykynout na vále a potom smažíme v kastrolku (v takové vrstvě oleje, aby koblihy plavaly).

8. Nejprve smažíme stranou zabalenou, potom otočíme na druhou stranu, nepřikrýváme, hned teplé obalujeme v moučkovém cukru.

autor: Zuzana Plíšková