Plněné šátečky a bezlepkové Čevapčiči

Plněné šátečky
(recept zazněl v Apetýtu 12. června 2006)
2 balíčky lístkového těsta, 2 lžíce másla, 1 cibule, 200 g žampiónů, 3 - 4 nožičky slabých párků, 2 lžíce zelených bylinek, 3 vejce, sůl, pepř, kmín, špetka muškátového květu, 100 g eidamu nebo uzeného bloku vcelku, syrový žloutek

Těsto rozdělíme na osm stejných dílů (na porci počítáme dva šátečky) a z každého vyválíme placku. Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibulku, přidáme na tenké plátky pokrájené žampióny i párky rozkrájené na kolečka, směs promícháme a necháme dusit. Jakmile houby trochu změknou, vmícháme vejce a na drobno posekané bylinky, osolíme, opepříme, okořeníme květem a necháme ztuhnout. Směsí poklademe připravené placky, přeložíme napůl a okraje dobře přitiskneme. Takto vzniklé šátečky dáme na vymazaný a vodou postříkaný plech a vložíme do středně vyhřáté trouby. Po 10 - 15 minutách je potřeme žloutkem rozšlehaným se lžící vody, pokmínujeme, zasypeme strouhaným sýrrem a dopečeme do zlatova.

Čevapčiči (bezlepkové)

500 g mletého masa vepřového a hovězího, 1 cibule, sůl, mletý pepř, půl lžičky mleté sladké papriky, tuk na smažení

Mleté maso osolíme, okořeníme, přidáme cibuli nakrájenou na drobno a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Potom tvoříme šišky, které smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s cibulí a hořčicí. Jako příloha se hodí vařené brambory.

Recept Apetýtu

Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz


FoodLife.cz