Podivínské menu inspirované historií od Růženy Mikuličové

4 staré podivínské recepty od naší posluchačky, které musíte vyzkoušet.

Šumajstr
1. Půl na půl uvaříme bílé fazole a kroupy.
2. Dochutíme solí, česnekem, majoránkou a pepřem.
3. Přidáme dozlatava usmaženou cibulku nebo škvarky.
Tip: Výbornou přílohou je hlávkový salát, okurky nebo rajčatový salát.

Placky Přesňáky
1. Rozmačkáme povařené brambory a přidáme hladkou mouku, aby vzniklo středně tuhé těsto.
2. Tvoříme bochánky, které vyválíme na placky.
3. Pečeme přímo na plotně, nebo na pánvičce bez oleje.
4. Nakonec omastíme sádlem, potřeme povidlím a posypeme mákem s cukrem.

Fazolová polévka
1. Fazole namočíme přes noc.
2. Ráno slijeme, povaříme s mrkví, petrželí, celerem a s bramborem.
3. Zahustíme cibulovou jíškou.
4. Provaříme a dochutíme solí, česnekem, majoránkou a pepřem.

Beleše
1. Z 1 kg hladké mouky, půl litru teplého mléka, 50 g droždí a trochy cukru zaděláme kvásek.
2. Jak vzejde kvásek přidáme 2 až 4 vejce, 150 g cukru a kousek másla.
3. Těsto musíme dobře zpracovat a dáme vykynout.
4. Velkou lžící vykrajujeme kousky těsta na pomoučený vál.
5. Roztáhneme do kulata a pod utěrkou necháme kynout.
6. Smažíme v rozehřátém sádle dorůžova.
Tip: Doporučujeme je podávat k fazolové polévce.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.