Podplameníky

Vyzkoušejte recept naší redaktorky Zuzky Plíškové.

Budete potřebovat:

čtvrt kostky kvasnic
250 g chlebové mouky (půl na půl žitná a pšeničná)
3 lžíce oleje
1 dcl vlažné vody
sůl

zakysaná smetana
česnek
slanina
cibule
sůl, pepř

Postup:

1. Obě mouky smícháme, uprostřed uděláme důlek a nadrobíme do něj kvasnice.

2. Přidáme vlažnou vodu rozmíchanou s trochou mouky.

3. Zakryjeme a necháme asi půl hodiny stát.

4. Přidáme olej, sůl, ještě trochu vlažné vody a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.

5. Mezitím na cibuli opražíme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme vychladnout.

6. Těsto rozdělíme na 6-8 částí a rozválíme na menší placky, které klademe na pomaštěné plechy.

7. Na každou placku dáme trochu smetany ochucené solí, pepřem a česnekem a přidáme slaninu s cibulí.

8. Pečeme při 210-220 stupních asi 20 minut.

9. Servírujeme teplé.

autor: Zuzana Plíšková