Podzimní čočkový salát

Zapomeňte na čočku nakyselo s vejcem! Na salátu z čočky a hlívy ústřičné podle receptu Zuzky Plíškové si pochutnáte, i když není čočka zrova vaším nejoblíbenějším jídlem.

Budete potřebovat:

200 g čočky
hlíva ústřičná
baby špenát (nebo polníček)
2 lžičky červeného vinného octa
2 lžičky dijonské hořčice
3 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
ovčí nebo kozí sýr sýra
jadérka granátového jablka

Postup:

1. Čočku přes noc namočíme a druhý den přecedíme a uvaříme doměkka.

2. Poté osolíme.

3. Hlívu očistíme, pokrájíme a podusíme doměkka.

4. Vinný ocet smícháme s olejem a dijonskou hořčicí.

5. Čočku smícháme s hlívou, špenátem a zálivkou.

6. Nakonec přidáme pokrájený sýr, případně pražené oříšky a semínka a ozdobíme jádry granátového jablka.

7. Podáváme vlažný, nebo studený.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.