Pohankové karbanátky s goudou
V dnešní době se na naše stoly vrací díky zájmu o zdravou výživu základní potravina našich předků: pohanka, která se ještě na začátku 20. století běžně používala v kuchyních. Pohanka je nutričně velmi hodnotná, naprosto hypoalergenní, vhodná i pro celiaky. Kromě toho, že pohanka patří mezi bezlepkové potraviny, obsahuje také řadu minerálních látek, jako jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan a zinek, a vitamínů B (B1, B2, B6), E, niacin a rutin.
Budete potřebovat:
200g pohanky
3 vejce
150 g sýru gouda
80 ml smetany
sůl, pepř
muškátový oříšek
hrst sekané petrželky
na obalování a smažení:
hladká mouka
strouhanka
olej
Celý týden vaříme v Apetýtu podle receptů, které pro vás připravil šéfkuchař hotelu Slavia v Brně Petr Kronika. Pět neotřelých jídel s příběhem, která mají kořeny v kuchyni našich předků.
Postup:
1. Pohanku uvaříme v co nejmenším množství vody doměkka (zrna asi 1x tolik nabudou).
2. Pohanku scedíme a necháme vychladit.
3. Potom s ní pracujeme podobně jako s mletým masem: přidáme koření, zelenou petrželku, smetanu, 1 vejce, dle potřeby řídkou směs přihustíme trochou strouhanky (pro celiaky bezlepkovou).
4. Vytvoříme kuličky o hmotnosti asi 50 g, které balíme klasicky v trojobalu.
5. Samotný tvar karbanátků tvoříme až ve strouhance.
6. Hotové placky smažíme v oleji dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.