Polévka z hovězí oháňky s červeným vínem
Hovězí oháňka v dobách dávno minulých patřila mezi maso, které se v řadě zemí běžně vyhazovalo. Vrchnost totiž tuto část zvířete považovala za podřadnou a tak nikoho ani nenapadlo udělat z ní lahůdku. Koluje legenda, podle které si z ní poprvé polévku připravil na konci 19. století žebrák, který našel oháňky odhozené za koželužnou. Toto maso chutná výborně s bramborovou kaší nebo jen tak s chlebem, křenem a hořčicí. Připravil z ní ale můžete i výtečnou polévku.
Budete potřebovat:
2,5 l vody/vývaru
1 lahev suchého červeného vína
cca kg hovězí oháňky
2 brambory
1-2 pórky
2-3 mrkve
pastiňák
6 stroužků česneku
bobkový list
nové koření
tymián
petrželová nať
sůl, pepř
Postup:
1. Oháňku osolíme, opepříme a a z obou stran opečeme.
2. Zalijeme vodou a vínem, ze kterého si dáme čtvrt litru stranou.
3. Vaříme spolu s bobkovým listem a novým kořením asi 2 hodiny.
4. Oháňku vyjmeme a vývar přecedíme.
5. Pokud chcete odstranit přebytečný tuk, necháme tekutinu vychladit/kratší dobu zamrazit a tukovou vrstvu odebereme.
6. Maso obereme a dáme stranou.
7. Na oleji necháme v hrnci zesklovatět cibuli, pak přidáme česnek a pokrájenou zeleninu.
8. Opékáme zhruba 5-10 minut, pak přidáme zbytek vína, vývar, maso a koření.
9. Přivedeme k varu a přidáme na kousky nakrájené brambory.
10. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
11. Na talíři zdobíme nasekanou petrželkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.