Pomerančová kachna

Další z receptů rozhlasového gurmána Josefa Veselého. A co nám k němu řekl? „Kombinace masa a ovoce vzbuzuje u leckterého našince rozpaky, ne-li přímo odpor. Nicméně je to neskutečná dobrota, na kterou jsem naučil svou rodinu drahnou dobu předtím, než jsme se otevřeli světu. Pravda, musel jsem vzít zavděk pomeranči kubánskými, na něž bylo záhodno vzít si škrabku na brambory, jinak jejich kůra nešla oddělit od zbytku. Leč na kvalitu připravovaného jídla to nemělo vliv.“

Budete potřebovat:

naporcovaná kachna
pomeranč
jablko
olej
provensálské koření
sůl, pepř
bobkový list
petrželka
sklenka dobrého bílého vína

Postup:

1. Maso osolíme, okořeníme a důkladně potřeme olejem.

2. Kousky dáme do vymaštěného pekáče a přidáme oloupaný nakrájený pomeranč a osminky jablka.

3. Přidáme bobkový list, petrželku a pečeme v dobře vyhřáté troubě.

4. V závěru pečení přilijeme bílé víno.

5. Maso pak často podléváme a pečeme do načervenalé barvy.

6. Podáváme nejlépe s rýží, nebo pečivem.

autor: Josef Veselý

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.