Recepty Apetýtu6. září  2017 v 11:00  

Potopený štrúdl

Pokud byste rádi obvykle používané lístkové těsto vyměnili za jiné, určitě vyzkoušejte tento recept! - Foto: Patrik Rozehnal

Pokud byste rádi obvykle používané lístkové těsto vyměnili za jiné, určitě vyzkoušejte tento recept!Foto: Patrik Rozehnal

Karla Lierová z Uherského Hradiště pracovala před důchodem jako ředitelka mateřské školky. A právě kuchařka z mateřinky se s ní o tento recept na výborný závin podělila. Potopený je proto, že se těsto připravuje trochu nezvyklým způsobem.

Budete potřebovat: 

těsto:
400 g hladké mouky
2 vejce
250 g stoprocentního tuku
200 ml vlažného mléka
2 lžíce octu 

nádivka:
jablka
ořechy
strouhanka
máslo 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

1. Do mouky nastrouháme tuk, vejce rozkvedláme s mlékem, přidáme ocet a vypracujeme na těsto (zpočátku dost lepí).  

2. Jakmile je hotové, dáme ho do větší misky plné studené vody tak, aby bylo zcela ponořené.  

3. Mezitím nakrájíme jablka, opražíme na másle strouhanku, připravíme si ořechy a plech s pečícím papírem.  

4. Po dvou hodinách těsto z vody vyndáme, osušíme a rozdělíme na 4 díly.  

5. Každý podsypeme trochou mouky a rozválíme na placku.  

6. Posypeme strouhankou, jablky, ořechy, cukrem a skořicí a zavineme.  

7. Troubu předehřejeme na 210 stupňů, závin poté pečeme na 180 dorůžova.  

8. Vychladlý závin pocukrujeme a rozkrájíme. 

Pořad: Apetýt  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-sobota 09:00  |  Délka pořadu: 165 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 20. září  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Bezinkový likér

    Výborný likér z plodů černého bezu připravuje Zdeněk Klobouk z Klopotovic. Místo rumu lze použít třeba režnou, pan Zdeněk má ale vyzkoušeno, že „děvčatům“ likér nejlépe chutná s rumem.

     
  • 19. září  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Bašta z vepřového masa

    Šťavnaté kousky vepřového jistě ocení mnohý strávník, zejména když jsou zalité omáčkou z piva. Vyzkoušený recept nám poslala Anna Škvařilová z Říčan.

     
  • 18. září  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Sušenky (cookies)

    Markéta Kubátová z Holasic poslala recept na jednoduché sušenky, po kterých se jen zapráší! Stačí vám váha, hrnek o objemu 250 ml a kvalitní suroviny.

     
Jihomoravský kraj
  silnice III/15276 (ulice Moravanská), Brno-jih, uzavřeno, oprava povrchu vozovky, Od 25.09.2017 00:00 Do 01.10.2017 23:59, částečná uzavírka z důvodu realizace stavby „Hala Moravany – vybudování komunikace, ...
  ulice Zelný trh, mezi křižovatkami ulic Starobrněnská a Radnická, Brno-střed, Brno, uzavřeno, Od 07.09.2017 00:00 Do 31.12.2017 23:59, Úplná uzavírka ul. Zelný trh před objektem č.or. 14/16 - v délce ...
  silnice III/3842, ulice Kohoutovická, Stará dálnice v obci Brno-Žebětín, práce na silnici, kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem, Od 17.09.2017 07:00 Do 08.10.2017 23:59, v rámci stavebních úprav křižovatky ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace