Recepty Apetýtu6. září  2017 v 11:00  

Potopený štrúdl

Pokud byste rádi obvykle používané lístkové těsto vyměnili za jiné, určitě vyzkoušejte tento recept! - Foto: Patrik Rozehnal

Pokud byste rádi obvykle používané lístkové těsto vyměnili za jiné, určitě vyzkoušejte tento recept!Foto: Patrik Rozehnal

Karla Lierová z Uherského Hradiště pracovala před důchodem jako ředitelka mateřské školky. A právě kuchařka z mateřinky se s ní o tento recept na výborný závin podělila. Potopený je proto, že se těsto připravuje trochu nezvyklým způsobem.

Budete potřebovat: 

těsto:
400 g hladké mouky
2 vejce
250 g stoprocentního tuku
200 ml vlažného mléka
2 lžíce octu 

nádivka:
jablka
ořechy
strouhanka
máslo 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

1. Do mouky nastrouháme tuk, vejce rozkvedláme s mlékem, přidáme ocet a vypracujeme na těsto (zpočátku dost lepí).  

2. Jakmile je hotové, dáme ho do větší misky plné studené vody tak, aby bylo zcela ponořené.  

3. Mezitím nakrájíme jablka, opražíme na másle strouhanku, připravíme si ořechy a plech s pečícím papírem.  

4. Po dvou hodinách těsto z vody vyndáme, osušíme a rozdělíme na 4 díly.  

5. Každý podsypeme trochou mouky a rozválíme na placku.  

6. Posypeme strouhankou, jablky, ořechy, cukrem a skořicí a zavineme.  

7. Troubu předehřejeme na 210 stupňů, závin poté pečeme na 180 dorůžova.  

8. Vychladlý závin pocukrujeme a rozkrájíme. 

Pořad: Apetýt  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-pátek 10:04  |  Délka pořadu: 90 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 20. listopadu  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Skandinávská hrachová polévka

    Tato polévka se třeba ve Švédsku objevuje tradičně na stolech ve čtvrtek, protože bývala takovou přípravou na páteční půst. Ještě dnes to prý dodržují přinejmenším v některých školách a u armády. Po polévce pak následoval...

     
  • 17. listopadu  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Plněné koblihy

    Netradiční recept na koblihy, které jsou výborné, nejsou mastné a velmi netradičně jsou plněné mákem. Recept poslala posluchačka ze Svatoslavi.

     
  • 16. listopadu  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Slané tyčinky

    Pokud si chcete vyzkoušet opravdu poctivý recept a nekupovat listové těsto v obchodě, určitě vyzkoušejte recept od Marie Kittlové z Blatnice pod Svatým Antonínkem. Tento postup je totiž opravdu klasický.

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace