Pečené vepřové koleno

Úterní Apetýt přináší návod, jak na pečené vepřové koleno. To je označováno jako jedno z našich národních jídel. Souvisí s masopustem, a tak celý týden uslyšíte v Apetýtu recepty, které s obdobím před půstem souvisí.

Příprava tohoto jídla je sice zdlouhavější, ale odmění vás měkkým šťavnatým masem uvnitř s křupavou kůží na povrchu.

Budete potřebovat:

  • 1 vepřové koleno
  • sůl
  • černé pivo

na marinádu:

  • 150 ml 10° černého piva
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • čerstvý zázvor (asi 2 cm)
  • 4 lžíce ostrého kečupu
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 4 stroužky česneku

Postup:

  1. V kastrůlku zahříváme pivo s cukrem, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Přidáme rozetřený česnek, nakrájený zázvor a na mírném ohni vaříme asi 8 minut.
  3. Dále přidáme kečup, hořčici a sójovou omáčku, řádně promícháme a ještě asi 5 minut za stálého míchání vaříme.
  4. Koleno na jedné straně nařízneme až ke kosti, dále nařezáváme kůži po celém obvodu kolena.
  5. Osolíme a snažíme se sůl vetřít do všech zářezů.
  6. Osolené koleno přendáme do mísy, potřeme marinádou a opět se snažíme ji co nejvíce vetřít do všech zářezů.
  7. Mísu přiklopíme a necháme 24 hodin v chladu marinovat.
  8. Koleno přendáme do pekáče, vytřeme veškerou marinádu, dáme do pekáče na koleno, podlijeme černým pivem.
  9. Vložíme do vyhřáté trouby na 220 °C a necháme asi 20 minut péct.
  10. Poté snížíme teplotu na 150 °C a necháme za občasného podlití pivem, nebo přelévání výpekem péct 2-3 hodiny.
  11. Podáváme s pečivem jak teplé, tak i studené. Zapíjíme dobře vychlazeným pivem.

Související

  • Škvarkoví šneci

    Upečte si masopustní škvarkové šneky. Chutnají skvěle! Páteční Apetýt vám nabízí recept.

  • Zelňáky

    Chutný a jednoduchý recept na zelňáky vám v Apetýtu prozradí šéfkuchař Petr Svoreň.

  • Fašankové koblihy z Kozojídek

    Boží milosti, jitrnice, huspenina – to vše jsou tradiční masopustní lahůdky. My dnes přidáme recept na tradiční fašankové koblihy z Kozojídek.