Potravina měsíce února: med a recept na salát z červené řepy

V sobotním Apetýtu vaříme celou poslední hodinu. Po zprávách v 11:00 hodin uslyšíte první část povídání o potravině měsíce, kterou je tentokrát med. Pak se už těšíme na vaše kuchařské rady a tipy.

Traduje se, že je lepší, než pouhý cukr. V čem? A proč se říká, že umí hojit rány a nehodí se pro malé děti? V únorovém povídání o potravině měsíce se podíváme pod medovou pokličku.

Čeští včelaři od firem, co zpracovávají med ve velkém nedostávají za svoji produkci adekvátně zaplaceno a tak stále platí, že kvalitní český med od našich včel koupíte jedině přímo u včelaře. V obchodě si na nákup medu musíte dát pozor. To platí zvlášť o medy šizené lacinými sirupy z třtiny, kukuřice nebo obilí. Pravému medu trvá, než se v čaji rozpustí, šizený je rozpuštěný ihned.
Kvalitu medu si můžete ověřit i přímo v obchodě. Otočte skleničku dnem vzhůru a sledujte, jak rychle se vzduchová bublina, která byla pod víčkem, přemístí ke dnu. Pokud se tak stane v mžiku, je to podezřelé.

Podle zdroje, ze kterého med pochází můžeme koupit květový nebo medovicový. Květový, nektarový nebo také luční pochází z nektaru rostlin. Medovicový nebo také lesní med vzniká, když mšice nabodávají rostlinná pletiva, kterými proudí míza. Tu mšice filtrují a přebytečný sladký roztok (medovici) rozstřikují po okolí. Medovici pak sbírají včely.

Včely jsou při snůšce věrné jednomu zdroji nektaru či medovice tak dlouho, dokud z něj získávají sladinu. Když takový med včelař včas stočí, bývá jednodruhový. Vytáčí-li se 2 až 3x do roka, získává se med smíšený.

Salát z červené řepy
(hodí se zvlášť dobře k pečenému jehněčímu masu)

Salát z červené řepy s medem

Suroviny na 2 porce:
400 g neočištěné červené řepy, 1 lžíce piniových oříšků (můžeme nahradit vlašskými), 2 lžičky jablečného octa, sůl, čerstvě mletý pepř, tekutý med, panenský olivový olej, čerstvá řeřicha

Postup:
Řepu oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a uvaříme ideálně nad parou nebo ve vodě. Slijeme a necháme vychládnout. Na suché rozpálené pánvi krátce opečeme piniové oříšky, aby se rozvoněly. Vlašské ořechy nerestujeme.
Smícháme uvařenou řepu, piniové oříšky a ocet. Přidáme med, sůl, pepř a olivový olej podle chuti. Promícháme a nakonec přidáme nastříhanou čerstvou řeřichu.

autor: Věra Strnadová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.