Prababiččiny štruple

Recept na snadné tradiční pečivo, který má Marie Drobilíková od své prababičky. Připravit si je můžete i vy.

Budete potřebovat:

250 g másla
250 g moučkového cukru
750 g hladké mouky
3 vejce (1 vejce navíc na potření)
tlučený anýz

Postup:

1. Z másla, cukru, mouky a vajec vypracujeme těsto.

2. To následně rozválíme na plát, který rozkrájíme rádýlkem na proužky.

3. Proužky klademe na obrácený srnčí hřbet, aby tvořily obloučky, potřeme vejcem a posypeme anýzem.

4. Pečeme na 200 °C

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.