Prababiččiny štruple
Recept na snadné tradiční pečivo, který má Marie Drobilíková od své prababičky. Připravit si je můžete i vy.
Budete potřebovat:
250 g másla
250 g moučkového cukru
750 g hladké mouky
3 vejce (1 vejce navíc na potření)
tlučený anýz
Postup:
1. Z másla, cukru, mouky a vajec vypracujeme těsto.
2. To následně rozválíme na plát, který rozkrájíme rádýlkem na proužky.
3. Proužky klademe na obrácený srnčí hřbet, aby tvořily obloučky, potřeme vejcem a posypeme anýzem.
4. Pečeme na 200 °C
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.