Prastarý recept na slané tyčinky

Pokud máte slabost spíš pro slané než sladké pečivo, vyzkoušejte recept od Heleny Kučerové z Vizovic. Paní Kučerová je už osmou generací pekařů v rodině.

Budete potřebovat:

1 kg hladké mouky
500 ml mléka
30 g droždí
50 g cukru
120 g másla
15 g sladu (lze nahradit trochou cukru)
5 g soli

podrcený kmín
přidat můžeme i citrónovou kůru

Postup:

1. Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, přidáme slad a droždí a necháme vzejít kvásek.

2. Poté přidáme zbytek mléka a ostatní suroviny a vypracujeme tužší těsto.

3. Několikrát ho ručně přemísíme, poté si odvážíme kousky, nebo "od oka" rozdělíme na přibližně stejné části.

4. Ty rozválíme na délku asi 25 cm, pak tyčinku na jednom konci přidržíme a druhou rukou zatočíme do spirály (raději více, protože při pečení se nám trochu rozvine).

5. Necháme vykynout a pak odkrojíme přečnívající konce.

6. Tyčinky necháme kynout ještě na vymaštěném plechu a pak pečeme asi 15 minut při 200 stupních.

autor: Zuzana Plíšková