Pravá valašská kyselica

Vyzkoušejte recept od šéfkuchaře Pavla Václavíka z Velkých Karlovic. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budeme potřebovat:
uzená křížová kost
bobkový list
3 kuličky nového koření a pepře
hrnek a půl kysaného zelí
kelímek smetany
2 lžíce hladké mouky
majoránka
česnek

Postup:
1. V tlakovém hrnci vaříme doměkka kost s kořením.

2. Vývar scedíme, přidáme do něj pokrájené kysané zelí (pokud je příliš kyselé, propláchneme ho předtím vodou) a dáme vařit.

3. Mezitím si připravíme zátřepku - ve smetaně rozmícháme mouku, za stálého míchání polévku zahustíme a vaříme asi dvacet minut.

4. Maso pokrájíme, můžeme lehce orestovat s cibulkou. Ke konci přidáme do polévky a ochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou.

autor: Zuzana Plíšková