Pražený pohankový pilaf se sušeným ovocem
Recept z Apetýtu, kterým v pátek 18. ledna provázela Věra Hotařová.
Suroviny:
½ hrnku vlašských ořechů, 1 lžíce olivového oleje, 1 nakrájená červená paprika, 4 nasekané stroužky česneku, 1 hrnek opražených pohankových krupek – celá zrna, ½ hrnku červené čočky, 3 hrnky vroucí vody, ¾ lžičky nasekané sušené rozmarýny, ¾ lžičky soli, ½ lžičky pepře, 2/3 hrnku sušených meruněk, 2/3 hrnku nakrájených sušených fíků, ¼ hrnku sušené petrželky
Příprava:
Troubu předehřejte na 180°C, vlašské ořechy pražte asi 7 minut, až se pěkně rozvoní a křupou. Nechte je vychladnout a pak rozsekejte nahrubo. Poté opražte také pohankové krupky.
Ve velké pánvi při střední teplotě rozehřejte olej, přidejte česnek a nakrájenou papriku, restujte asi čtyři minuty, až zkřehne a změkne. Přimíchejte opraženou pohanku a červenou čočku a další tři minuty opékejte, až se všechny suroviny potáhnou olejem. Pak přilijte vroucí vodu, přidejte rozmarýn, sůl a pepř. Uveďte do varu a hned snižte teplotu. Pánev přikryjte pokličkou a duste 15 minut – až je pohanka měkká. Nakonec vmíchejte vlašské ořechy, nakrájené sušené ovoce a petrželku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.