Pražský koláč

Tenhle recept Zuzky Plíškové určitě vyzkoušejte, pokud chcete vyzkoušet něco trochu náročnějšího. Výsledek ale rozhodně stojí za to!

Budete potřebovat:

těsto:
400 g hladké mouky
1/2 kostky droždí
1/2 hrnku mléka
špetka soli
2 lžíce cukru
2 vejce
100 g másla

krém:
300 ml mléka
2-3 lžíce škrobu
70 g cukru
90 g másla
4 žloutky
vanilka
1 smetana ke šlehání

Postup:

1. Droždí rozdrobíme ve vlažném mléce s trochou cukru a necháme vzejít kvásek.

2. Přidáme k mouce se solí, cukrem a vejci a prohněteme, nakonec zapracujeme změklé máslo.

3. Těsto zpracováváme, dokud se nepřestane lepit na stěny.

4. Zakryjeme a necháme asi hodinu na teplém místě kynout.

5. Rozválíme na větší kulatý plát, nebo vykrájíme menší kolečka a na plechu vyloženém pečicím papírem necháme ještě asi půl hodiny kynout.

6. Potřeme rozkvedlaným žloutkem a posypeme drobenkou.

7. Pečeme při 180 stupních 20-30 minut.

8. Po vychladnutí podélně rozkrojíme.

9. Na krém přivedeme k varu v rendlíku mléko.

10. V míse vyšleháme žloutky s cukrem, solí, vanilkou a škrobem.

11. Za stálého šlehání přilijeme trochu horkého mléka.

12. Jakmile jsou žloutky teplé, pomalu zašleháme zbytek mléka.

13. Celou směs vrátíme na sporák a za stálého míchání přivedeme k varu.

14. Vaříme asi 2 minuty, dokud směs nezhoustne.

15. Krém dáme do mísy a necháme vychladnout, pak po částech vmícháme změklé máslo.

16. Krém necháme řádně vychladit.

17. Poté ho rozšleháme dohladka, v míse vyšleháme smetanu a postupně ji do krému zapracujeme.

18. Krémem pak nazdobíme polovinu korpusu.

19. Přikryjeme druhou částí, rozkrájíme a servírujeme.

autor: Zuzana Plíšková