Pražský koláč
Tenhle recept Zuzky Plíškové určitě vyzkoušejte, pokud chcete vyzkoušet něco trochu náročnějšího. Výsledek ale rozhodně stojí za to!
Budete potřebovat:
těsto:
400 g hladké mouky
1/2 kostky droždí
1/2 hrnku mléka
špetka soli
2 lžíce cukru
2 vejce
100 g másla
krém:
300 ml mléka
2-3 lžíce škrobu
70 g cukru
90 g másla
4 žloutky
vanilka
1 smetana ke šlehání
Postup:
1. Droždí rozdrobíme ve vlažném mléce s trochou cukru a necháme vzejít kvásek.
2. Přidáme k mouce se solí, cukrem a vejci a prohněteme, nakonec zapracujeme změklé máslo.
3. Těsto zpracováváme, dokud se nepřestane lepit na stěny.
4. Zakryjeme a necháme asi hodinu na teplém místě kynout.
5. Rozválíme na větší kulatý plát, nebo vykrájíme menší kolečka a na plechu vyloženém pečicím papírem necháme ještě asi půl hodiny kynout.
6. Potřeme rozkvedlaným žloutkem a posypeme drobenkou.
7. Pečeme při 180 stupních 20-30 minut.
8. Po vychladnutí podélně rozkrojíme.
9. Na krém přivedeme k varu v rendlíku mléko.
10. V míse vyšleháme žloutky s cukrem, solí, vanilkou a škrobem.
11. Za stálého šlehání přilijeme trochu horkého mléka.
12. Jakmile jsou žloutky teplé, pomalu zašleháme zbytek mléka.
13. Celou směs vrátíme na sporák a za stálého míchání přivedeme k varu.
14. Vaříme asi 2 minuty, dokud směs nezhoustne.
15. Krém dáme do mísy a necháme vychladnout, pak po částech vmícháme změklé máslo.
16. Krém necháme řádně vychladit.
17. Poté ho rozšleháme dohladka, v míse vyšleháme smetanu a postupně ji do krému zapracujeme.
18. Krémem pak nazdobíme polovinu korpusu.
19. Přikryjeme druhou částí, rozkrájíme a servírujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.