Přebalované slavnostní vdolečky z Kněždubu

Recept na přebalované slavnostní vdolečky od Ludmily Hruškové z Kněždubu, zazněl v útery 15. dubna.

Suroviny na těsto:
500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 4 žloutky, 100 ml oleje, půl lžíce sádla, 50 g cukru, půl lžičky soli, 50 g kvasnic, 100 ml rumu, 1 máslo

Suroviny na náplň:
750 g tvarohu, 200 g cukru, 1 vejce, hrozinky (nemusí být)

Suroviny na posýpku:
200 g polohrubé mouky, 100 g mletého cukru, 50 g másla, 2 vejce (rozšlehaná vidličkou na potírání)

Postup:
Ohřejeme mléko a cukr. Do mísy dáme mouku, uděláme v ní důlek a nasypeme kvasnice. Poté zalijeme teplým sladkým mlékem a zakryjeme utěrkou, až kvasnice vzejdou.

Přidáme všechny ostatní suroviny a zpracujeme je do těsta. Necháme 15 minut kynout a poté znovu propracujeme a necháme znovu 15 minut kynout.

Na vál dáme hrst mouky a máslo - zpracujeme je do placky o velikosti přibližně 10 centimetrů. Nakynuté těsto vyklopíme na vál a na to položíme placku z mouky a másla. Uděláme "uzlíček".

Válem rozválíme celé těsto na obdélník a poté skládáme na třetiny (jako na trubičky). Zakryjeme utěrkou a opět necháme kynout 15 minut.

Mezitím připravíme náplň, posýpku, vajíčka na potření a plechy. Nakynuté těsto znovu rozválíme na obdélník a znovu složíme na třetiny. Opět necháme kynout a pak rozválíme na tenký plát, přibližně 0,5 cm vysoký.

Nakrájíme na čtverečky a plníme tvarohem. Zabalujeme na uzlíček (rohy k sobě) a dáváme na plech uzlíčkem dolů. Potíráme vejcem a dáváme posýpku. Pečeme do růžova. Z této dávky upečete přes sto kousků.

Příprava těsta je náročná, ale výsledek stojí za to! Dobrou chuť!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.