Preclíky
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové.
Budete potřebovat:
250 ml vlažného mléka
25 g droždí
3 lžíce cukru
300 g hladké mouky
30 g másla
sůl
2,5 až 3 lžíce sody
hrubozrnná sůl
Postup:
1. Do mléka dáme trochu cukru a rozdrobíme droždí.
2. Postupně zapracujeme máslo a mouku se solí a vypracujeme těsto.
3. Na pomoučeném válu důkladně zpracujeme. V lehce vymaštěné míse necháme asi hodinou kynout.
4. Pak těsto prohněteme a rozdělíme na cca 8 částí.
5. Na pomoučeném válu z nich vytvoříme preclíky.
6. Sodu rozpustíme v litru horké vody, přivedeme k varu a ve směsi každý preclík asi půl minuty luhujeme.
7. Preclíky poté klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozkvedlaným vejcem a sypeme solí.
8. Pečeme na 200 stupňů asi 10 až 15 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.