Preclíky

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové.

Budete potřebovat:
250 ml vlažného mléka
25 g droždí
3 lžíce cukru
300 g hladké mouky
30 g másla
sůl
2,5 až 3 lžíce sody
hrubozrnná sůl

Postup:
1. Do mléka dáme trochu cukru a rozdrobíme droždí.

2. Postupně zapracujeme máslo a mouku se solí a vypracujeme těsto.

3. Na pomoučeném válu důkladně zpracujeme. V lehce vymaštěné míse necháme asi hodinou kynout.

Preclík, pečení (ilustrační foto)

4. Pak těsto prohněteme a rozdělíme na cca 8 částí.

5. Na pomoučeném válu z nich vytvoříme preclíky.

6. Sodu rozpustíme v litru horké vody, přivedeme k varu a ve směsi každý preclík asi půl minuty luhujeme.

7. Preclíky poté klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozkvedlaným vejcem a sypeme solí.

8. Pečeme na 200 stupňů asi 10 až 15 minut.

autor: Zuzana Plíšková