Převalované koláčky z těsta kynutého za studena
Těsto na tyto koláčky se sice připravuje jeden až dva dny předem, ale to čekání stojí za to. Recept je od pekařky Lenky Pikartové z SOŠ Dvořákova ve Znojmě a vystačí zhruba na 1,8 kilogramu koláčků. Těsto lze využít i na přípravu koláčků svatebních.
Budete potřebovat:
800 g hladké mouky
250 g másla
250 g rostlinného tuku
3 žloutky
2 vejce
1 kostka droždí
špetka soli
100 g moučkového cukru
200 ml studeného mléka
tvarohová/maková/povidlová/ořechová náplň
rozkvedlané vejce
drobenka
Celý týden vaříme se Střední odbornou školou Dvořákova, Znojmo, kde vzdělávají i budoucí pekařky a pekaře. A právě jejich pekaři se s vámi podělí o osvědčené recepty, a to třeba i v bezlepkových variantách.
Postup:
1. Připravíme si drožďovou kaši: kvasnice utřeme s moučkovým cukrem.
2. Mouku prosejeme, přidáme studené mléko, vejce, žloutky, utřenou drožďovou kaši, nastrouhaný tuk a máslo a vymísíme hladké těsto (konzistence těsta je mírně lepivá).
3. Po vymísení zpracujeme do bochánku, vložíme do misky, zabalíme do fólie a dáme do chladničky.
4. Zpracováváme až druhý den, kdy těsto rozválíme válečkem, nakrájíme na čtverečky 5 x 5 cm, naplníme libovolnou náplní (např. tvaroh, mák, povidla, ořechy).
5. Zabalíme, namočíme do rozšlehaného vajíčka a drobenky.
6. Odkládáme na plech s pečícím papírem, necháme ještě 10 – 15 minut kynout.
7. Pečeme při 180 °C asi 15 minut.
Tip pekařky Lenky: po upečení potřeme směsí rozpuštěného másla a rumu-nemá to chybu!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka