Přibický Šormajzl

Vyzkoušejte si tento jednoduchý recept, který naše posluchačka Iveta Pospíšilová dostala od svého dědečka.

Budete potřebovat:
200 g fazolí
200 g krup
3 lžíce sádla
2 velké cibule
vepřové škvarky nebo slanina
sůl, pepř

A můžeme začít:
1. V osolené vodě uvařte kroupy.
2. Potom zvlášť v osolené vodě uvařte doměkka fazole, které předem namočíte.
3. Na sádle usmažte cibulku dozlatova a smíchejte vše dohromady.
4. Mírně orestujte nakrájené škvarky nebo slaninu a posypte.


Jako přílohu doporučujeme zeleninový salát

Připravte si:
200 g mrkve
200 g červené zelí
2 nastrouhaná jablka
100 ml šlehačky
dvě lžíce nastrouhaného křenu
citronová šťáva
sůl, pepř a špetka cukru

Postup je opravdu jednoduchý:
1. Nastrouhejte nahrubo jablka.
2. Zelí­ spaříme vroucí­ vodou a všechnu zeleninu nakrájejte na proužky.
3. Jablka a zeleninu smíchejte dohromady.
4. Jako zálivku ušlehejte šlehačku, přidejte dvě lžíce nastrouhaného křenu, citronovou šťávu, sůl, pepř a špetku cukru.

autor: Monika Brindzáková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.