Pukance

Pukance, neboli bramborové buchty, se v Ratíškovicích připravují na mnoho způsobů, tento recept má Jaroslava Kundratová od paní Dobiášové.

Budete potřebovat:

3 dopředu uvařené brambory
250 ml vlažného mléka
1 kostka kvasnic
1 vejce
hladká mouka

horké mléko
mletý cukr s mákem

Postup:

1. Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno.

2. Přidáme k nim mléko, vejce, kvasnice, trochu soli a trochu hladké mouky (tolik, abychom těsto ještě dobře „utáhli“ vařečkou).

3. Zakryjeme a necháme na teplém místě kynout.

4. Poté lžící vykrajujeme kousky těsta, které plníme povidly, zabalíme a klademe na vymaštěný plech vedle sebe.

5. Pomastíme sádlem a necháme vykynout a pečeme v dobře vyhřáté troubě.

6. Po upečení teplé buchty nejdříve namáčíme v teplém mléce a poté v cukru s mákem.

7. Na závěr pokapeme máslem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.