Rajčatové placky

Tyhle placky si můžete vychutnat jako přílohu nebo jen tak. Rozpis vystačí na dvanáct placek.

Budete potřebovat:

1 středně velké rajče (zbavené jader a najemno nakrájené)
2 hrnky polohrubé mouky
1 lžíce prášku do pečiva
sůl, pepř
1 hrnek nízkotučného jogurtu
1/3 hrnku olivového oleje
2 lžíce najemno nakrájené šalotky
1 lžíce najemno nakrájeného sušeného rajčete

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 220 stupňů, plech lehce potřeme olejem, nebo vyložíme pečicím papírem.

2. Nakrájené čerstvé rajče osušíme papírovou utěrkou.

3. V misce smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl.

4. V další misce smícháme jogurt s olejem, přidáme k sypké směsi a dobře promícháme.

5. Do těsta přidáme nasekanou šalotku, čerstvá i sušená rajčata a znovu promícháme.

6. Vzniklou hmotu nabíráme hrnkem (naplníme ho vždy do jedné čtvrtiny) a vylijeme na plech.

7. V troubě pečeme asi 12 minut, hotové placky mají být zlatavě hnědé.

8. Před pečením můžeme placky potřít mlékem nebo olejem – budou zlatavější.

9. Pro zvýraznění chuti je možné vmíchat do těsta pár lžic jemně nakrájené pažitky, šunky nebo jemných chilli papriček.

autor: Archiv Apetýtu

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.