Recept "Boží milosti"

Recept na Boží milosti od Marie Čechové z Hlíny, zazněl v pátek 14. února

Suroviny:
250 g hladké mouky, malou vrchovatou lžičku změklého másla (velikost asi jako vlašský ořech), sůl, 1 vejce, 1 lžíce bílého vína, trošku zakysané smetany (asi 50 ml)

Postup:
Vše uhněteme v těsto a necháme asi hodinu odpočívat. Pak vyválíme z těsta silnou placku (asi 1 cm) a vykrajujeme rádýlkem různé tvary.

Rozpustíme si sádlo nebo olej v kastrolu a tvary z těsta smažíme z obou stran do růžova. Po vyjmutí je ještě teplé obalíme ve směsi moučkového a vanilkového těsta.

autor: Marcela Vandrová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.