RECEPT - Rybí čórba, bezlepkové Maminčiny dalamánky a Jablková bowle bez alkoholu

Rybí čórba
1 kg sladkovodních ryb, 2 cibule, 80 g vepřového sádla, 2 lžíce sladké mleté papriky, 1/2 l bílého vína, 3 rajčata, 5 stroužků česneku, 3 zelené papriky, 2 feferonky, 100 g nudlí, sůl, mletý pepř, petrželka

Očištěné ryby nasekáme na větší porce. Z hlav, ploutví, ocasů a vnitřností připravíme asi 1 l vývaru. Procedíme jej, rybí zbytky do něj protřeme a necháme v teple. Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek podrtíme. Osmahneme na sádle, přidáme mletou papriku, pokrájená rajčata a papriky, zalijeme vínem a vývarem, vložíme nakrájené ryby, feferonky a čtvrt hodiny povaříme. Osolíme, opepříme a zavaříme tenké nudle. Nakonec posypeme pokrájenou petrželkou.

Maminčiny dalamánky (bezlepkové)
250 ml vody, 3/4 kostky čerstvého droždí, 1 lžičku cukru, 350 - 400 g bezlepkové mouky 1:1 Mantler a Jizerka, 3 lžíce oleje, 1 lžička soli, kmín, semínka (sezam, slunečnice, ...)

Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme droždí a necháme chvíli vzkypět. Pak přidáme lžičku soli, olej a bezlepkové mouky. Elektrickým hnětačem umícháme nepříliš husté těsto, do které nakonec vmícháme lžičku kmínu, nebo různá semínka. Lžící namočenou ve vodě vykrajujeme z těsta bochánky, které klademe na vymaštěný plech. Necháme asi jen 10 minut kynout a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 15 až 20 minut.

Jablková bowle bez alkoholu
6 nakyslých jablek, 3 dl vody, 2 - 3 lžíce cukru, úlomek skořice, kousek citrónové kůry, šťáva z jednoho citrónu, 6 dl jablečného moštu, 3 dl sody

Oloupaná jablka nakrájíme na čtvrtky, vykrájíme jádřince a dáme vařit do vody s cukrem, skořicí a kůrou. Vaříme jen do změknutí, jablka se nesmí rozvařit. Necháme vychladnout, nálev scedíme do teriny, přidáme procezenou citrónovou šťávu, mošt a necháme hodinu v chladničce. Před podáváním přilijeme sodu. Podušená jablíčka rozdělíme do hrnečků a zalijeme bowlí. Podáváme se lžičkou.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.