Kvašené placky dosa

Indická kuchyně je rozmanitá a plná vůní, chutí a barev. A právě do Indie se vydáme za dnešním receptem. Připravte si placky dosa!

Tradiční indické palačinky se připravují ze směsi rýže a luštěniny (obvykle čočky), ale v tomto jídle skvěle funguje také žlutý hrách. Rýže a hrách (přibližně v poměru 5:3) se namáčí nejméně 24 hodin, poté se směs rozmixuje na jemnou kaši, ochutí solí a drceným kmínem a nechá se fermentovat.

Přibližně po 24–48 hodinách rýže s hrachem zkvasí, lehce nabyde a objeví se v ní bublinky. Hotové těsto se smaží v tenké vrstvě na pánvi. Dosa se podávají jako příloha k zeleninovým směsím nebo hustým polévkám. Ale dají se jíst i jen tak, třeba s čatní nebo jinou omáčkou. Díky kombinaci rýže a luštěniny představují plnohodnotný zdroj bílkovin, které se kvašením navíc stanou lépe stravitelné.

Tip: Naplnit je můžete zeleninou i masem, tyto palačinky se podávají jako příloha téměř k čemukoliv.

Související

  • Salát à la Asie

    Pusťe se s námi v Apetýtu do exotického jídla! Ovšem velmi zdravého, součástí receptu je i koriandr.

  • Chilli con carne

    Za apetýtovým receptem se vydáme do Čejkovic, kde to voní po bylinkách. Venkovní areál má svoji Bylinkovou zahradu svaté Hildegardy i s vyhlídkou.

  • Gyros z tempehu

    V pátečních apetýtových receptech pro vás máme opět jeden vegetariánský tip. Potřebovat budete tempeh, tedy produkt ze sojových bobů, který chutná jako maso.