Řepáky z Velkých Opatovic

Vyzkoušejte recept od naší posluchačky Marie Pospíšilové.

Budeme potřebovat:
500 g hladké mouky
60 g droždí
2 až 3 hrsti krystalového cukru
2 až 3 žloutky
3/4 sklenice oleje
250 ml mléka
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
sůl

Připravíme si nádivku (nejlépe den předem):
1. Dvě cukrové řepy vaříme v papinově hrnci, necháme vychladnout a oloupeme.

2. Mezitím svaříme 500 ml mléka. Nasypeme 250 g mletého máku, 150 g krystalového cukru, 2 hrsti strouhaného perníku, opečenou citrónovou kůru, mletou skořici, hřebíček, vanilkový cukr, trochu kakaa, hrst hrozinek (namočených v rumu), rybízovou marmeládu a do toho jemně nastrouhanou řepu.

Postup:
1. Prosijeme mouku, do důlku rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zasypeme moukou a přikryjeme utěrkou - necháme kynout.

2. Ve zbytku mléka rozmícháme cukr, sůl, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Nalijeme na droždí, přidáme žloutky a olej. Rozmícháme ručně nebo robotem a poprášíme moukou - necháme kynout.

3. Na vále velkou lžící děláme bochánky. Na každý dáme velkou lžíci nádivky, zabalíme, otočíme a necháme ještě kynout.

4. Rukou uděláme přibližně 10cm placky. Potřeme vajíčkem a až se to upeče potřeme máslem s rumem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.