Řepný krém s mrkví

Výborná polévka z červené řepy podle receptu Zuzky Plíškové.

Budete potřebovat:

450 g červené řepy
250 g mrkve
1 větší jablko
olivový olej
sůl, pepř
cibule
koření garam masala
citrónová šťáva

zakysaná smetana

Postup:

1. Řepu a mrkev oloupeme a nakrájíme.

2. Smícháme se solí a olivovým olejem, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme doměkka asi 45 minut při 210 stupních.

3. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, oloupané a nakrájené jablko a koření a krátce orestujeme.

4. Přidáme mrkev a řepu a zalijeme zhruba litrem vývaru nebo vody.

5. Povaříme asi 30 minut.

6. Rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem.

7. Na talíři zdobíme zakysanou smetanou.

autor: Zuzana Plíšková