Reveňový koláč se sněhem

Manželé Helena a Milan Lučanovi z Přerova poslali do našeho studia spoustu zajímavých receptů. Hned v několika hraje hlavní roli právě rebarbora. Nezapomeňte ji letos včas sklidit, moučníky z ní připravené nemají chybu!

Budete potřebovat:

1 kg reveně
200 g hladké mouky
100 g másla
120 g krystalového cukru
špetka soli
2 vejce
50 g strouhaných mandlí
50 g piškotových drobků
¼ lžičky skořice
70 g moučkového cukru

Postup:

1. Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na zhruba 3 cm dlouhé kousky.

2. Skořici smícháme se 70 g krystalového cukru a dáme stranou.

3. Zbytek krystalu smícháme s moukou, solí a společně s máslem a žloutky vypracujeme těsto.

4. Uložíme na hodinu do lednice a poté vyválíme a rozprostřeme do koláčové formy, tak aby těsto přesahovalo i do okrajů.

5. Mandle nasucho opražíme a smícháme s umletými piškoty.

6. Směsí posypeme těsto.

7. Rozložíme na něj rebarboru a posypeme cukrem se skořicí.

8. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 40 minut.

9. Z bílků ušleháme sníh, do kterého postupně zašleháváme prosátý moučkový cukr.

10. Sněhem uděláme přes koláč mřížku a pečeme dalších 10 minut.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.