Řezy Macocha (Macecha)

Na den přesně před 115 lety stanul Karel Absolon na dně propasti Macocha. Tehdy ještě jako student. Aby tohle výročí bylo i sladké, máme pro vás recept na řezy, které jméno slavné propasti nesou. Nebo že by se jmenovaly po nevlastní matce?

Budete potřebovat:

(na menší plech)

korpus:
3 žloutky
sníh ze 3 bílků
60 ml vody
60 ml oleje
2 lžičky prášku do pečiva
150 g hladké mouky
150 g krupicového cukru
kakao

pudink:
2 vanilkové pudinky
dle chuti cukr
700 ml mléka

krém:
1 smetana ke šlehání
2 kelímky zakysané smetany
citrónová kůra
vanilkový cukr
ztužovač šlehačky

strouhaná čokoláda na posypání

Postup:

1. Pudinky uvaříme dle v návodu, ale v menším množství mléka (viz rozpis surovin). Necháme povychladnout.

2. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny.

3. Poté přidáme olej a vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec zlehka vmícháme sníh.

4. Odebereme polovinu těsta a smícháme s kakaem.

5. Na vymazaný a moukou vysypaný plech rozetřeme světlé těsto, na něj nalijeme kakaové a nakonec navrstvíme pudink.

6. Vše vidličkou „cik-cak“ promícháme, aby bylo těsto žíhané.

7. Pečeme při 180 stupních asi 25 minut a necháme vychladnout.

8. Smetanu vyšleháme se ztužovačem a smícháme se zakysanou smetanou, vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou.

9. Rozetřeme na vychladlý korpus a posypeme strouhanou čokoládou, nebo nastrouhanou čokoládovou tyčinkou s kokosem.

10. Necháme přes noc v lednici a rozkrájíme.

autor: Zuzana Plíšková