Řezy s pudinkovým práškem
Vyzkoušejte recept od Dagmar Košíčkové z Lysic.
Budete potřebovat:
korpus:
6 vajec
180 h krupicového cukru
4 balení vanilkového pudinku
¾ prášku do pečiva
menší sklenka pikantnější marmelády (například višňové, nebo malinové)
2 balení piškotů
silná uvařená káva
rum
krém:
1 kostka + 30 g másla
30 g hladké mouky
250 ml mléka
250 g moučkového cukru
čokoládová poleva
Postup:
1. Žloutky oddělíme od bílků, k bílkům přidáme špetku soli a ušleháme tuhý sníh.
2. Do sněhu postupně přidáváme krupicový cukr a potom žloutky (jeden po druhém).
3. Do hladké hmoty pomalu vmícháme vařečkou pudinkové prášky smíchané s práškem do pečiva.
4. Nalijeme na plech a rovnoměrně rozetřeme.
5. Pečeme asi půl hodiny na 180 stupňů. Na vychladlý korpus rozetřeme marmeládu.
6. Polovinu piškotů máčíme v kávě a polovinu v rumu a klademe je „cik-cak" na marmeládu.
7. Připravíme si krém: ze 30 g másla a hladké mouky připravíme hladkou jíšku, zalijeme mlékem a připravíme kaši.
8. Necháme vychladnout a mezitím vyšleháme kostku másla s moučkovým cukrem.
9. Spojíme s kaší do hladkého krému, který natřeme na piškoty.
10. Polijeme čokoládovou polevu a necháme ztuhnout.
11. Krájíme horký tenkým nožem, aby čokoláda nepopraskala.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.