Řízky z prázdninové Itálie

Apetýtový recept od Marcely Antošové, který zazněl ve vysílání ve středu 22. srpna.

Ingredience:
1 cibule, 1 stroužek česneku, 3 lžíce oleje, 350 g konzervovaných rajčat, sůl, pepř, 1 lžička oregana, 4 vepřové řízky po 150 g, 2 lžíce strouhanky, 75 g nastrouhaného parmazánu, 2 rajčata, 200 g mozzarelly, 100 g černých oliv, 4 plátky šunky od kosti, 4 snítky bazalky

Postup:
Cibuli a česnek nasekáme a opečeme na lžíci oleje. Přidáme nakrájená sterilovaná rajčata a dusíme asi 5 minut. Osolíme, opepříme a ochutíme oreganem. Troubu předehřejeme na 180°C. Řízky naklepeme. Osolíme, opepříme a ve zbylém oleji opékáme z každé strany 2 minuty. Naklademe je do zapékací mísy.

Čerstvá rajčata, mozzarellu a olivy nakrájíme na plátky. Řízky posypeme strouhankou a nastrouhaným parmazánem a poklademe plátky
rajčat, šunkou a olivami. Přelijeme polovičním množstvím už připravené rajčatové omáčky. Nahoru dáme plátky mozzarelly a zapékáme asi 10 minut ve vyhřáté troubě. Dozdobíme bazalkou a podáváme.

autor: Marcela Antošová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.