Rohlíčky ze zakysané smetany
Recept z Apetýtu s Blankou Kovandovou ze čtvrtka 12. dubna.
Suroviny:
45dkg hladké mouky, 1 Hera, 1 zakysaná smetana (200g), případně půl prášku do pečiva
Postup:
Mouku, Heru a kysanou smetanu zpracujeme v hladké těsto. Těsto pak rozdělíme na osm dílů a na chvíli necháme odpočinout v lednici. Postupně vyndáváme, každý díl vyválíme na placku, kterou rádýlkem rozdělíme na osminky. Na každý trojúhelníček položíme čajovou lžičku náplně, třeba domácí povidla, lze dát i tvaroh, mák, ořechy...
Poté trojúhelníček zatočíme do rohlíčku a hotové rohlíčky klademe na pečící papír. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut. Rohlíčky jsou hotové, když na krajích zrůžoví, celkově budou bílé a zespodu krásně zlatavé. Ještě teplé rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Z této dávky je asi 64 kusů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.