Rožeň konopišťských pánů, Grilovaný balkánský sýr, Zadělávaná slepice s nudlemi a zeleninou a Krůtí koktejl

Rožeň konopišťských pánů
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia 16.května 2006)
300 g hovězí svíčkové, 300 g vepřové kýty, 300 g kuřecích prsíček, česnek, cayanský pepř, tymián, zázvor, sůl, 12 hlaviček žampionů, 4 malé cibulky, 80 g anglické slaniny, 4 lžíce oleje

Maso očistíme, nakrájíme na plátky a naklepeme. Svíčkovou a kýtu potřeme česnekem, cayanským pepřem a mletým zázvorem. Kuřecí maso okořeníme tymiánem. Do plátků vložíme slaninu a tvoříme závitky. Maso napichujeme na špejli nebo kovovou jehlu střídavě s cibulí a žampiony. Osolíme, potřeme olejem a na grilu upečeme.

Grilovaný balkánský sýr
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia 16.května 2006)
120 g balkánského sýra, 5 g másla, 5 ml oleje, 10 rajčat, špetka sladké papriky, kousek zelené petržele, případně i pálivou papriku (kdo má rád ostřejší jídla)

Sýr naložíme na několik hodin do studeného mléka nebo vody (kvůli odstranění přebytečné soli). Poté jej nakrájíme na plátky o tloušťce 1cm a váze cca 120 g, potřeme je olejem a položíme na papír na pečení. Posypeme sladkou paprikou a položíme na ně kousek másla, plátek rajčete a kousek zelené petržele. Můžeme přidat i pálivou papriku. Zabalíme do papíru a namočíme ve studené vodě (balíme každou porci zvlášť). Položíme na rošt. Pečeme do změknutí sýra. Ihned servírujeme s chlebem, pivem nebo aromatickým bílým vínem.

Alternativa - je možné použít sýr typu Hermelín, ten není nutné nakládat do mléka či vody. Sýr jen podélně rozkrojíme na dvě tenčí kolečka a okořeníme z rozkrojené strany (tedy položíme plísní na papír, řezem nahoru) a grilujeme.

Zadělávaná slepice s nudlemi a zeleninou
(recept zazněl v Apetýtu plus 20. května 2006)
1 středně velká slepice, 50 g hladké mouky, 1 cibule, 1 šálek sterilovaného hrášku, 1 malý květák, 2 - 3 karotky, šálek mléka, sůl, citrónová šťáva

Omytou a očištěnou slepici osušíme a dáme vařit do horké osolené vody (nejrychleji ji uvaříme v tlakovém hrnci). Když je slepičí maso měkké, vyjmeme je, vykostíme a sejmeme kůži. Do polévky přidáme rozkrojenou cibuli a očištěnou karotku a vaříme, až je karotka měkká (na skousnutí však pevná). Zvlášť uvaříme v osolené vodě květák. Sterilovaný hrášek necháme okapat. Slepičí vývar přecedíme. V kastrole nasucho osmahneme dorůžova hladkou mouku, zalijeme ji prochladlým slepičím vývarem smíchaným s mlékem a mírně vaříme asi půl hodiny, až vznikne zahoustlá omáčka. Porce vykostěné slepice, uvařený květák rozebraný na růžičky, karotku nakrájenou na kolečka a sterilovaný hrášek - to vše vložíme do omáčky a prohřejeme. Můžeme zakapat citrónovou šťávou. Podáváme s vařenými nudlemi.

Krůtí koktejl
(recept zazněl v Apetýtu 22.května 2006)
400 g masa z pečené krůty, 200 ml bílého jogurtu, 50 g vařeného celeru, 50 g kompotovaných broskví, 50 g červených paprik, worcester, sůl, citrón, lžička hořčice

Krůtí maso nakrájíme na kostičky, stejně tak i papriku, broskve a celer. Přidáme jogurt a dochutíme worcesterem, solí, citrónovou šťávou a hořčicí. Ozdobíme barevnou zeleninou a podáváme s pečivem (nejlépe celozrnným).

Recept Apetýtu

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz


FoodLife.cz

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.