Rumové měsíčky

Marie Kuřimská z Uherského Ostrohu peče tyto měkké a vláčné zákusky, které možná znáte z kuchyní svých babiček.

Budete potřebovat:

těsto:
4 žloutky
4 bílky
180 g cukru
180 g másla
180 g hladké mouky
1 lžíce rumu

poleva:
300 g mletého prosátého cukru
1,5 lžíce vody
1 lžíce rumu/2 lžíce citrónové šťávy

Postup:

1. Žloutky třeme s cukrem, máslem a rumem do pěny.

2. Pak po částech přidáváme mouku a sníh z bílků.

3. Rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v dobře vyhřáté troubě.

4. Pak vykrajujeme skleničkou (nebo formičkou) měsíčky.

5. Poléváme je polevou, kterou si připravíme z příslušných surovin.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.