Rumovo-banánový mls
Specialitou Edity Ambrožové z Veverské Bítýšky jsou vodníkovy dušičky, které peče pro Jarošův mlýn. Složení tradičního pečiva ale tají. Za vyzrazení tajemství by nás od vodníka stihl nepěkný trest. Prozradila ale recept na jinou dobrotu - moučník její babičky, se kterým také sklízí úspěchy.
Budete potřebovat:
250 g másla, nebo rostlinného tuku na pečení
1 hrnek cukru
vanilkový cukr
2 lžíce rumu
300 g polohrubé mouky
5 vajec
2 lžičky kypřícího prášku
4 banány
2 lžíce kakaa
½ tabulky hořké čokolády
Postup:
1. Máslo utřeme do pěny, po částech přišleháváme cukr, přilijeme rum a vejce a třeme, dokud nevznikne hladké hmota.
2. Vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a kakaem a nakonec přidáme nastrouhanou čokoládu.
3. Na plech vyložený pečicím papírem dáme asi 1/3 těsta, poklademe nakrájenými banány a přidáme zbytek těsta (pro vylepšení můžeme na vrstvu banánů přidat ochucený tvaroh).
4. Takto pečeme na 180 stupňů asi 30-40 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.