Rybízový koláč
Rybízová sezóna už sice patří minulosti, ale pokud jste si touhle letní dobrotou naplnili mrazák, určitě oceníte recept Zuzky Plíškové na jeho zpracování.
Budete potřebovat:
300 g hladké mouky
200 g másla
3 žloutky
100 g cukru
lžička prášku do pečiva
rybíz
3 bílky
150-200 g cukru
Postup:
1. Z mouky, másla, cukru, prášku do pečiva a žloutků vypracujeme těsto.
2. Vyválíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 stupních asi 15 minut.
3. Mezitím Ušleháme bílkový sníh a postupně do něj zašleháváme cukr.
4. Hmotu poté promícháme s rybízem (pokud máme mražený, tak nerozmrazujeme), navrstvíme na předpečené těsto a pečeme ještě asi 25 minut při 160 stupních.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.