Rychlý jablkový koláč

Tenhle koláč podle receptu od Marie Kuřimské z Uherského Ostrohu máte za chviličku v troubě. A můžete ho vyzkoušet i s hruškovou náplní.

Budete potřebovat:

4 hrnky hladké mouky
1 prášek do pečiva
2 hrnky mletého cukru
250 g měkkého tvarohu
1/2 hrnku oleje
kůra z poloviny citronu
4 vejce
jablka

Postup:

1. Tvaroh nejprve rozšleháme s trochou mléka na jemnou hladkou hmotu.

2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a nasypeme do mísy.

3. Uprostřed vyhloubíme důlek a dáme do něj cukr, tvaroh, olej, nastrouhanou citronovou kůru a rozšlehaná vejce.

4. Vše smícháme dohromady a důkladně prohněteme tak, aby vzniklo pevné a hladké těsto.

5. Trochu si necháme stranou a mřížky a větší část rozválíme a přeneseme do tukem vymazaného plechu.

6. Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky a úhledně je klademe za sebou do řádků.

7. Jemně zatlačíme do těsta a ze zbytku těsta přes ně uděláme mřížku.

8. Pečeme v dobře vyhřáté troubě.

autor: Zuzana Plíšková