Sarma

Recept z Apetýtu s Marcelou Antošovou z pondělí 30. dubna.

Potřebujeme:
2 kg bílého hlávkového zelí, 750 g mletého hovězího a vepřového masa, 350 g vepřového uzeného masa, 150 g sádla, 50 g kulatozrnné rýže, 200 ml octa, 1 vejce, 1 cibuli, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžičku pálivé mleté papriky, petrželovou nať

Postup:
Hlávku zelí omyjeme, nožem vykrojíme košťál, rozdělíme na jednotlivé listy, vložíme ji do vroucí vody s octem, povaříme cca 10 minut a necháme krátce stát v hrnci. Listy scedíme, zchladíme je studenou vodou. Listům seřízneme silnější žebra, aby se z nich lépe připravovaly závitky.

Cibuli nasekáme nadrobno a zpěníme na sádle, přidáme hovězí a vepřové mleté maso a osmahneme. Do zchladlé směsi přisypeme rýži předvařenou do poloměkka, osolíme, opepříme, vmícháme vejce a nasekanou petrželku, promícháme.

Dále budeme připravovat jídlo v kastrolu (velkém), jeho dno vymažeme trochou sádla. Naplníme masovou směsí jednotlivé předvařené a upravené zelné listy. Zavíjíme je tak, aby nám vznikly malé válečky. Pak je skládáme do kastrolu jeden vedle druhého i do řad nad sebou. Mezi závitky dáváme plátky uzeného masa.

Nakonec ze sádla, mouky a papriky připravíme jíšku, kterou zalejeme vodou, solíme, pepříme, provařujeme a lijeme na závitky. Sarmu dokončíme v troubě. 30 minut pečeme na 180 stupňů.

autor: Marcela Antošová