Recepty Apetýtu14. března  2017 v 11:00  

Sirup z červené řepy

Červená řepa má v našem jídelníčku blahodárné účinky - Foto: Fotobanka Pixabay

Červená řepa má v našem jídelníčku blahodárné účinkyFoto: Fotobanka Pixabay

Irena Tomančáková z Ratíškovic připravuje už dlouhá léta sirup z červené řepy, který díky malinové příchuti milují hlavně děti. I nekonzervovaný vydrží nejméně půl roku.

Budete potřebovat: 

2 kg červené řepy
3 kg cukru krystal
4 litry vody
100 g kyseliny citronové
2 g kyseliny sorbové
1 a 1/2 malinové tresti (30 ml) 

POŠLETE SVŮJ RECEPT
 
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup: 

1. Řepu oloupeme a nastrouháme, vaříme ve 3 litrech vody asi 30 minut.  

2. Přecedíme (vodu uschováme) a dáme ještě povařit 10 minut v 1 litru čisté vody.  

3. Do scezené šťávy nasypeme cukr, kyselinu citronovou i kyselinu sorbovou, malinovou tresť a mícháme, dokud se vše nerozpustí. 

4. Přecedíme přes plátno a slijeme do lahví.  

5. Nijak nekonzervujeme, vydrží minimálně půl roku. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Apetýt  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-pátek 10:04  |  Délka pořadu: 90 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 22. listopadu  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Asijský tapiocový pudink

    Původně vietnamský dezert jehož základem je tapioca. Tedy perličky, které koupíte třeba ve zdravé výživě a možná už je sami dobře znáte z různých pudinků. Doporučuje se nechat je dopředu alespoň hodinu namáčet ve vodě,...

     
  • 21. listopadu  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Toskánská aquacotta

    Přeložíme-li jméno aquacotta z italštiny, dostaneme výraz vařená voda, což opravdu nezní moc lákavě. Každopádně to není daleko od pravdy - původně se totiž do polévky snadno zužitkovalo to, co bylo zrovna v těchto končinách...

     
  • 20. listopadu  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Skandinávská hrachová polévka

    Tato polévka se třeba ve Švédsku objevuje tradičně na stolech ve čtvrtek, protože bývala takovou přípravou na páteční půst. Ještě dnes to prý dodržují přinejmenším v některých školách a u armády. Po polévce pak následoval...

     
Jihomoravský kraj
  silnice I/42, Brno-Žabovřesky, Brno, uzavřeno, stavební práce, Od 23.11.2017 00:00 Do 25.11.2017 23:59, Z důvodu realizace stavby dodatečných protihlukových opatření na silnici I/42 Brno - velký městský ...
  D2, mezi km 12.1 a 2.9, ve směru Brno, provoz převeden do protisměru, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, práce na silnici, Od 09.10.2017 03:50 Do 25.11.2017 06:00, Rekonstrukce vozovky v levém pásu ...
  ulice Šámalova, Brno-Židenice, Brno, uzavřeno, práce na inženýrských sítích, Od 21.11.2017 11:00 Do 30.11.2017 23:59, uazvírka ulice Šámalova (spojnice mezi ul. Lazaretní a Zábrdovická) v úseku od pozemku ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace