Recepty Apetýtu14. března  2017 v 11:00  

Sirup z červené řepy

Červená řepa má v našem jídelníčku blahodárné účinky - Foto: Fotobanka Pixabay

Červená řepa má v našem jídelníčku blahodárné účinkyFoto: Fotobanka Pixabay

Irena Tomančáková z Ratíškovic připravuje už dlouhá léta sirup z červené řepy, který díky malinové příchuti milují hlavně děti. I nekonzervovaný vydrží nejméně půl roku.

Budete potřebovat: 

2 kg červené řepy
3 kg cukru krystal
4 litry vody
100 g kyseliny citronové
2 g kyseliny sorbové
1 a 1/2 malinové tresti (30 ml) 

POŠLETE SVŮJ RECEPT
 
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup: 

1. Řepu oloupeme a nastrouháme, vaříme ve 3 litrech vody asi 30 minut.  

2. Přecedíme (vodu uschováme) a dáme ještě povařit 10 minut v 1 litru čisté vody.  

3. Do scezené šťávy nasypeme cukr, kyselinu citronovou i kyselinu sorbovou, malinovou tresť a mícháme, dokud se vše nerozpustí. 

4. Přecedíme přes plátno a slijeme do lahví.  

5. Nijak nekonzervujeme, vydrží minimálně půl roku. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Apetýt  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-sobota 09:00  |  Délka pořadu: 165 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 29. března  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Zvěřina se šípkovou omáčkou

    Petr Kronika na tento zvláštní recept narazil při hledání podkladů pro jídelní lístek n v “Kuchařské knize, sbírce vyzkoušených jídelních receptů” z roku 1910. Původně totiž používá maso z vydry. Pokud ale vydří kýtu...

     
  • 28. března  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Pohankové karbanátky s goudou

    V dnešní době se na naše stoly vrací díky zájmu o zdravou výživu základní potravina našich předků: pohanka, která se ještě na začátku 20. století běžně používala v kuchyních. Pohanka je nutričně velmi hodnotná, naprosto...

     
  • 27. března  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Kuře na těstovinách s jablky a mandlemi (oblíbené jídlo Vlasty Buriana)

    Vlasta Burian byl velký milovník dobrého jídla. Možná pro svoji vášeň k jídlu (zvláště těstoviny miloval) si v době své největší slávy najal jako svého soukromého kuchaře naši tehdejší největší gastronomickou hvězdu,...

     
Jihomoravský kraj
  silnice I/42 (ulice Porgesova), Brno-Královo Pole, Brno, stavební práce, zúžená vozovka na jeden jízdní pruh, Od 01.04.2017 09:00 Do 10.04.2017 23:59, Dopravní omezení na silnici I/42 Brno - Velký městský ...
  silnice I/42 (ulice Hladíkova), Brno-Černovice, Brno, stavební práce, práce ve středním dělícím pásu, Od 03.04.2017 06:00 Do 06.04.2017 22:00, uzavírka z důvodu provádění prací na akci „I/42 Brno, ul. ...
  silnice I/42 (ulice Gajdošova), Brno-Židenice, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 31.03.2017 10:00 Do 31.03.2017 14:00, pravý jízdní pruh, pravý jízdní pás, zřízení pracovního místa pro navezení stavebního ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace