Sirup z červené řepy

Irena Tomančáková z Ratíškovic připravuje už dlouhá léta sirup z červené řepy, který díky malinové příchuti milují hlavně děti. I nekonzervovaný vydrží nejméně půl roku.

Budete potřebovat:

2 kg červené řepy
3 kg cukru krystal
4 litry vody
100 g kyseliny citronové
2 g kyseliny sorbové
1 a 1/2 malinové tresti (30 ml)


POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup:

1. Řepu oloupeme a nastrouháme, vaříme ve 3 litrech vody asi 30 minut.

2. Přecedíme (vodu uschováme) a dáme ještě povařit 10 minut v 1 litru čisté vody.

3. Do scezené šťávy nasypeme cukr, kyselinu citronovou i kyselinu sorbovou, malinovou tresť a mícháme, dokud se vše nerozpustí.

4. Přecedíme přes plátno a slijeme do lahví.

5. Nijak nekonzervujeme, vydrží minimálně půl roku.

autor: Zuzana Plíšková