Skořicové lívanečky

Recept, který ve středu 14. listopadu, nabídla posluchačům Apetýtu Marcela Antošová.

Potřebujeme:
250 ml podmáslí, 2 vejce, bílky a žloutky zvlášť, 1 lžíce najemno nastrouhané citronové kůry, 1 lžička vanilkového extraktu, 25 g změklého másla, 60 ml medu, 160 g hladké mouky, 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva, 25 g másla na smažení

Na skořicové máslo: 100 g změklého másla, ¼ lžičky skořice, 60 ml medu

Postup:
Připravíme skořicové máslo – ve šlehači ušleháme máslo, skořici a med; může to trvat klidně i pět minut, výsledná směs by měla být krásně krémová. Necháme stranou.

Vytvoříme těsto na lívance: spojíme podmáslí, žloutky, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Přidáme změklé máslo a med a dobře promícháme. Nakonec přisypeme mouku a prášek do pečiva a důkladně promícháme.

Bílky ušleháme do tuha a opatrně zapracujeme ke směsi z podmáslí. Na másle pak z obou stran smažíme lívanečky – každý zhruba ze dvou lžic těsta. Podáváme se skořicovým máslem.

autor: Marcela Antošová