Skořicové lívanečky
Recept, který ve středu 14. listopadu, nabídla posluchačům Apetýtu Marcela Antošová.
Potřebujeme:
250 ml podmáslí, 2 vejce, bílky a žloutky zvlášť, 1 lžíce najemno nastrouhané citronové kůry, 1 lžička vanilkového extraktu, 25 g změklého másla, 60 ml medu, 160 g hladké mouky, 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva, 25 g másla na smažení
Na skořicové máslo: 100 g změklého másla, ¼ lžičky skořice, 60 ml medu
Postup:
Připravíme skořicové máslo – ve šlehači ušleháme máslo, skořici a med; může to trvat klidně i pět minut, výsledná směs by měla být krásně krémová. Necháme stranou.
Vytvoříme těsto na lívance: spojíme podmáslí, žloutky, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Přidáme změklé máslo a med a dobře promícháme. Nakonec přisypeme mouku a prášek do pečiva a důkladně promícháme.
Bílky ušleháme do tuha a opatrně zapracujeme ke směsi z podmáslí. Na másle pak z obou stran smažíme lívanečky – každý zhruba ze dvou lžic těsta. Podáváme se skořicovým máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.