Sladkokyselá fazolová polévka

Vyzkoušejte recept od Boženy Filákové ze Slavičína.

Budete potřebovat:

hrnek barevných fazolí
hrst sušených švestek
mrkev
petržel
kousek celeru
bobkový list
nové koření
pepř celý

3 lžíce hladké mouky
1 lžička cukru
1 malá lžička soli
1-2 lžičky octa
1 smetana na vaření

Postup:

1. Fazole zalijeme dvěma hrnky teplé vody a necháme přes noc namočené.

2. Ráno dáme vařit v litru a půl vody.

3. Přidáme očištěnou mrkev, malou petržel a kousek celeru.

4. Dále přidáme dva bobkové listy, tři kuličky nového koření a pět kuliček pepře.

5. Jakmile fazole změknou, vytáhneme zeleninu a nadrobno ji pokrájíme.

6. Vrátíme do polévky, polévku osolíme a přidáme sušené švestky.

7. Do hrnku si dáme tři lžíce hladké mouky, špetku soli a metličkou dohladka rozmícháme.

8. Přes jemné sítko přecedíme za stálého míchání do polévky a vaříme asi dvacet minut.

9. Vlijeme smetanu.

10. Dochutíme octem a cukrem. Polévka má chutnat sladkokysele.

autor: Zuzana Plíšková