Recepty Apetýtu3. října  2017 v 11:00  

Slané báleše plněné masem

Báleše mají nejčastěji podobu kynutých vdolků. - Foto: Pavel Halla

Báleše mají nejčastěji podobu kynutých vdolků.Foto: Pavel Halla

Dříve se tyto kynuté vdolky dělaly nejčastěji přímo na plotně. Jíst se dají jen pomaštěné, nejčastěji ale potřené povidly a sypané mákem. Dnešní recept je od Marie Lekešové z Hluku a je malinko netypický. Jsou totiž plněné a slané. Recept otiskla i ve své knížce Jak se dříve žilo a co se jedlo v Hluku aneb Opomíjená jídla a zvyky.

Budete potřebovat: 

kvásek:
1 kostka kvasnic (40 g)
1 lžíce cukru
1 lžíce hladké mouky
125 ml vlažného mléka 

těsto:
125 ml mléka
500 g hladké mouky
špetka soli
2 lžíce rozpuštěného másla/oleje 

náplň:
ochucené mleté maso
případně maso pečené nebo uzené 

Vaříme s rozhlasem

1. Droždí utřeme s cukrem a moukou, zalijeme vlahým mlékem a necháme vzejít kvásek.  

2. Pak přidáme ostatní ingredience.  

3. Ze surovin uhněteme těsto.  

4. Že je hotovo poznáme tak, že se na něm dělají puchýřky a odlepuje se od stěny mísy.  

5. Těsto zakryjeme a necháme na teplém místě zhruba 1 hodinu kynout.  

6. Těsto rozdělíme na 20-25 kusů, které naplníme ochuceným mletým masem, použít můžeme ale i zbylé maso pečené, případně uzené.  

7. Důkladně zabalíme a klademe na vymaštěný plech švem dolů.  

8. Potřeme rozkvedlaným bílkem a sypeme kmínem.  

9. Pečeme dozlatova v dobře vyhřáté troubě.  

10. Podáváme k omáčkám, nebo jíme samostatně. 

Pořad: Apetýt  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-sobota 09:00  |  Délka pořadu: 165 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 21. října  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Vitaminový salát podle Zdeňka Junáka

    Ve čtvrtečních Srdcovkách Zdeňka Junáka posluchače zaujal moderátorův recept na výborný podzimní salát plný vitamínů. Pro velký zájem ho pro vás Zdeněk Junák sepsal.

     
  • 20. října  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Oharková omáčka

    Nakládané okurky nechyběly snad v žádné spíži a v zimě byly vítaným zpestřením hlavních jídel. A v tomto případě spolu s lákem i hlavní surovinou omáčky, která se kdysi podávala klidně i jen tak s pečivem.

     
  • 19. října  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Naléváky

    Starobylý a jednoduchý pokrm, který si Jiřina Pilátová pamatuje ze svého dětství v Žítkové. Řídké těsto se kdysi nalévalo přímo na plotnu, dnes už spíš na pánev.

     
Jihomoravský kraj
  Od 23.10.2017 21:00 do 24.10.2017 05:00; 23 - 194.9km na trase Pisárky - Brno/západ v obci Brno; uzavřena roura "A" směr od ul. Žabovřeská, Bauerova na ul. Bítešská; práce na silnici; práce údržby
  ulice Havelkova, Brno-Bohunice, práce na inženýrských sítích, Od 25.10.2017 07:00 Do 30.11.2017 23:59, Částečná uzavírka ul. Havelkova v úseku u křižovatky s ul. Běloruská a Dlouhá, průjezd jedním jízdním ...
  ulice Tylova, Brno-Královo Pole, Brno, uzavřeno, práce na inženýrských sítích, Od 23.10.2017 00:00 Do 30.04.2018 23:59, Úplná uzavírka provozu na ulici Tylova z důvodu rekonstrukce kanalizace a vodovodu. ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace