Slané tyčinky

Pokud si chcete vyzkoušet opravdu poctivý recept a nekupovat listové těsto v obchodě, určitě vyzkoušejte recept od Marie Kittlové z Blatnice pod Svatým Antonínkem. Tento postup je totiž opravdu klasický.

Budete potřebovat:

1.těsto:
170 g hladké mouky
4 žloutky
4 lžíce vody
špetka soli

2.těsto:
100 g hladké mouky
250 g másla

Postup:

1. Z příslušných surovin vypracujeme první těsto a rozválíme.

2. Z mouky a másla si připravíme těsto druhé a vytvoříme bochánek, který zabalíme do těsta prvního.

3. Natřikrát rozválíme a znovu zabalíme jako těsto na trubičky.

4. Nakonec vyválený plát rozkrájíme rádýlkem na tyčinky, které potřeme rozkvedlaným vejcem, případně posypeme solí, nebo kmínem, a upečeme dozlatova.

TIP: Tyčinky samozřejmě můžete posypat i strouhaným sýrem, čerstvě namletým pepřem, nebo oblíbenou kořenící směsí.

autor: Zuzana Plíšková