Slané větrníčky

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové.

Těsto:
250 ml vody
200 g hladké mouky
70 g másla
4 vejce
sůl

1. Máslo svaříme s vodou a solí, přidáme mouku a vypracujeme při střední teplotě hladké pevné těsto.

2. Necháme vychladnout a spojíme s vejci (přidáváme jedno po druhém).

3. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a na plech vyložený pečicím papírem tvoříme cukrářským sáčkem malé větrníčky.

4. Pečeme asi 15 až 20 minut dozlatova (troubu neotvíráme).

5. Po upečení propíchneme a necháme vychladnout.

Náplň:
250 g čerstvého sýra
trochu šlehačky (tak čtvrt kelímku)
půl kelímku zakysané smetany
česnek
nadrobno nasekaná pažitka
sůl, pepř
koření dle chuti

1. Smetanu ušleháme, v misce smícháme zakysanou smetanu a čerstvý sýr.

2. Smícháme se šlehačkou a dochutíme česnekem, solí, pepřem a bylinkami.

3. Vzniklým krémem plníme rozpůlené větrníčky.

autor: Zuzana Plíšková