Sledi pod kožichem
Zuzka Plíšková tentokrát připravila recept na jedno z jídel, která se podávají při pravoslavných novoročních oslavách. Rozhodně na něj není pozdě: podle juliánského kalendáře totiž Nový rok připadá na 14. ledna podle našeho kalendáře.
Budete potřebovat:
200 g naložených sleďů
500 g uvařených brambor
200 g nakládané, nebo uvařené řepy
majonéza
1 nastrouhané jablko
1 nastrouhaná mrkev
1 malá nakrájená cibule
2 natvrdo uvařená nakrájená vejce
Postup:
1. Sledě naložíme do mléka a dáme na 30 minut do lednice.
2. Poté filety osušíme a pokrájíme.
3. Na velký talíř poklademe doprostřed v jedné rovnoměrné vrstvě polovinu oloupaných a pokrájených brambor, osolíme.
4. Přidáme polovinu nasekané řepy a vrstvu z poloviny jablek.
5. Potřeme tenkou vrstvou majonézy, na kterou dáme polovinu mrkve, poté polovinu vajec, polovinu cibule a pak celé množství sledě.
6. Pak vrstvíme suroviny v opačném pořadí, tedy cibule, vejce, mrkev, tenká vrstva majonézy, jablka, řepa a brambory.
7. Nakonec přidáme zbývající majonézu, posypeme hojně nasekanou petrželkou a necháme přes noc v lednici.
8. Podáváme s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.