Sledi pod kožichem

Zuzka Plíšková tentokrát připravila recept na jedno z jídel, která se podávají při pravoslavných novoročních oslavách. Rozhodně na něj není pozdě: podle juliánského kalendáře totiž Nový rok připadá na 14. ledna podle našeho kalendáře.

Budete potřebovat:

200 g naložených sleďů
500 g uvařených brambor
200 g nakládané, nebo uvařené řepy
majonéza
1 nastrouhané jablko
1 nastrouhaná mrkev
1 malá nakrájená cibule
2 natvrdo uvařená nakrájená vejce

Postup:

1. Sledě naložíme do mléka a dáme na 30 minut do lednice.

2. Poté filety osušíme a pokrájíme.

3. Na velký talíř poklademe doprostřed v jedné rovnoměrné vrstvě polovinu oloupaných a pokrájených brambor, osolíme.

4. Přidáme polovinu nasekané řepy a vrstvu z poloviny jablek.

5. Potřeme tenkou vrstvou majonézy, na kterou dáme polovinu mrkve, poté polovinu vajec, polovinu cibule a pak celé množství sledě.

6. Pak vrstvíme suroviny v opačném pořadí, tedy cibule, vejce, mrkev, tenká vrstva majonézy, jablka, řepa a brambory.

7. Nakonec přidáme zbývající majonézu, posypeme hojně nasekanou petrželkou a necháme přes noc v lednici.

8. Podáváme s chlebem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.